UNESCO : SVETOVNI DAN HRANE
Svetovni dan hrane se praznuje vsako leto 16. oktobra, uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo.
Svetovni dan hrane nam ponuja tudi priložnost za razmislek, da se poudari stisko več milijonov kronično podhranjenih ljudi na svetu, na drugi strani pa več kot milijardo ljudi prekomerno hranjenih.
V Sloveniji problema kronične lakote ni, se pa strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti.
Šola ima vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa do svojega zdravja. Dobre prehranjevalne navade pa se pričnejo v družini.
Učenci 6.r so pod vodstvom Irme Zakotnik in Nuše Zaletel razmišljali o zdravem prehranjevanjem, svoje rezultate pa so razstavili v avli šole.
Letošnja tema so bile stročnice, ki so v iskanju modernih sestavin pogosto pozabljene.
Prehrana z veliko stročnicami je po številnih znanstvenih študijah zelo pomembna za preventivo pred srčnimi obolenji, sladkorno boleznijo in motnjami presnavljanja maščob. So poceni, dobre, imajo malo maščobe in veliko beljakovin.
Deana Selko
{phocagallery view=category|categoryid=192|limitstart=0|limitcount=0}