Skoči na glavno vsebino

UNESCO ali veste

 

Naša šola je Unesco šola. Kaj to pomeni? Naj vam odgovorim z naslednjimi vprašanji. J

Ali ste vedeli, da je letošnje leto mednarodno leto svetlobe? Več o tem lahko preberete v tej številki Zgage ali na spletu (http://www.portalvvesolje.si/).

Ali ste vedeli, da vodja šolske prehrane obišče vse razrede na šoli in da izvede anketo o prehrani? Letos je obiskala tudi učence 5. a-razreda in skupaj so pripravili zanimiva sadna nabodala. To se vsako leto dogaja ob svetovnem dnevu hrane 16. oktobra.

Ali ste vedeli, da pri Državljanski, domovinski vzgoji in etiki učenci predstavljajo posamezne svetovne mednarodne dneve, ki jih je določil Unesco?

Ali ste vedeli, da otroci z Unesco šol radi obiskujejo druge šole? Ogledali so si razstavo o holokavstu, ki so jo pripravili dijaki Srednje trgovske in ekonomske šole v Mariboru.

Ali ste vedeli, da Unesco učenci zelo radi nastopajo? Naši učenci so jeseni (že sedmič zapored) nastopili na tujejezičnem recitalu Jezik, kultura in tradicija na Gimnaziji v Škofji Loki, na tradicionalnem Stražiškem kulturnem tednu in za vas pripravili bogat program ob slovenskem kulturnem prazniku. Pri tem jim seveda pomagajo učiteljice – mentorice.

Ali ste vedeli, da se učenci z Unesco šol radi zabavajo? Improligaši, ki sodelujejo v Mali impro šoli, pridno trenirajo že vse šolsko leto, maja pa se bodo predstavili tudi v Pionirskem domu v Ljubljani.

Ali ste vedeli, da učenci Unesco šol radi nastopajo za starejše? Naši učenci so letos s starejšimi krajani in pevskim zborom (ter učiteljicami) pripravili komemoracijo ob dnevu mrtvih. Za 8. marec so razveselili starejše občane in člane Zveze borcev ZVNOB Stražišče. S tema dvema prireditvama smo sodelovali v projektu OŠ Cvetka Golarja iz Škofje Loke z naslovom Mladost podaja roko modrosti. Prav tako v mnogih razredih z razredničarkami in razredniki pripravljajo nastope za konec šolskega leta ter nastopajo za starše, babice, dedke, bratce, sestrice …

Ali ste vedeli, da učenci Unesco šole Stražišče radi kaj naredijo tudi za sošolce? Učenci višjih razredov obiskujejo Unesco krožek in si med seboj pomagajo pri učenju. Vključili smo se projekt Gimnazije Ledina iz Ljubljane z naslovom Menjaj branje in sanje. Učenci 5. razredov so si med seboj izmenjali knjige, ki so jih prej prebrali sami, in vanje napisali lepa posvetila. Učenci 6. b-razreda so izžrebali sošolca ali sošolko ter posebej zanj/zanjo napisali pesem z akrostihom. (Akrostih je skrito pesniško posvetilo.)

Prilagam Nikino pesem:

Po tem, ko se Adi zjutraj prebudi, hitro s sestrico v šolo odhiti.

Joj, samo da ne zamudi, saj zjutraj rad dolgo spi.

Ampak brez skrbi,

naša šola blizu njegovega doma stoji

in že hitro v razredu sedi in se

čisto novo snov uči – čisto nič mu ne diši.

A v šoli se ima

drugače zelo lepo, saj tam prijatelje spozna

in jih potem za vse življenje ima.

Mnenja učenk iz 6. b:

Neža: Najprej smo žrebali imena sošolcev. Kar malo sem se tresla, ker me je bilo strah, komu bom pisala pesem. Ko sem potegnila listek, ga še nisem obrnila, saj nisem hotela imeti kratkega stika v možganih. Najprej sem se sprostila in obrnila listek ter videla, da sem izžrebala fanta. Takoj sem začela razmišljati, kaj naj napišem, da ne bi doma sedela dve uri, preden bi napisala prvo besedo. A ko sem začela pisati, se mi je kar nabralo idej. Ko sem končala s pesmico, sem bila precej zadovoljna s sabo.

Teja: Meni je bilo lažje, saj sem pisala punci. Ker ima Živa v imenu prvo črko ž, sem najprej začela iskati besedo na črko ž, po tem pa sem hitro napredovala. Žive pravzaprav sploh ne poznam (razen tega, kar se poznava v šoli), zato o njej nisem mogla pisati bolj podrobno. Imela sem srečo, da sem dobila njo.

Nika: Ko sem ugotovila, da moram pisati o Adiju, mi je to bil res velik problem, saj ga ne poznam. Potem pa sem se usedla za mizo in besede združila v verze, verze pa v pesem. In tako je nastala moja pesem.

Ali ste vedeli, da učenci Unesco šol tudi zelo radi rišejo? Naše učenke so z mentorico sodelovale na likovni koloniji Ex tempore OŠ Davorina Jenka Cerklje na gradu Strmol.

Ali ste opazili, da so na višji stopnji klopi modre barve? To so Unescove klopi in posledica projekta OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, na kateri so si izmislili projekt Modri stol. Letos praznujejo že 15. obletnico; učenci 8. skupine OPB so barvali modre stole in pri tem neizmerno uživali.

Ali ste vedeli, da so učenci naše šole v preteklih letih sodelovali tudi na taborih Unesco šol v Slovenj Gradcu, v Mojstrani, v Grižah …?

Tak je naš Unesco.

Simona Špolad

          

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost