Skoči na glavno vsebino

Mala impro šola na OŠ Stražišče Kranj

Na OŠ Stražišče Kranj se ukvarjamo tudi z gledališčem: naše gledališče je malce posebno, in sicer se pri impro krožku ukvarjamo z gledališkimi improvizacijami. Skupino vodi Nežka Pretnar, od nje pa se uči tudi Simona Jereb. Naša impro skupina se imenuje Vaška banda.

Vključeni smo v MIŠ, ki poteka pod okriljem KUD-a Franceta Prešerna iz Ljubljane. Kaj je MIŠ? MIŠ je Mala impro šola. Ustanovili so jo pred šestimi leti na prvi pomladni dan (21. marca). Namenjena je improvizatorjem – začetnikom iz zadnjega triletja osnovne šole.

Kaj je ŠILA? Z gibanjem ŠILA (Šolska impro liga) je začela Mojca Dimec na ljubljanskih gimnazijah pred več kot 15 leti, prve predstave pa so se odvile v KUD-u Franceta Prešerna v Trnovem pod vodstvom koordinatorice projekta Alenke Ogrin. Gledališke improvizacije so se v zadnjih letih iz Ljubljane razširile po vsej Sloveniji ter pridobile svoje šilarje v srednjih in osnovnih šolah.

Kaj je improvizacija? Improvizirati po Slovarju slovenskega knjižnega jezika pomeni posredovati, poustvarjati kaj brez priprave ali načrta. No, to je dejavnost, ki jo zagotovo poznajo vsi šolarji, ki se ne učijo sproti. Na odru pa tako impro predstave nastajajo sproti in so odvisne od jezičnosti, domišljije in drznosti nastopajočih. Pomembno je še, da zraven sodeluje tudi občinstvo, ki se kali iz predstave v predstavo. Gledalci se na začetku ogrejejo, zaplešejo, se pretegnejo, da potem lahko laže ploskajo, dajejo predloge, se jezijo in navijajo – skratka se aktivno vključujejo v dogajanje na odru. Impro je torej gledališče, ki je zelo všeč prav mladim.

Na vajah se najprej ogrejemo s katero od ogrevalnih disciplin (bibitibibitibob, zajčki, asociacije, pantomima …), nato pa »treniramo« impro discipline, kot so TV-dnevnik, ekspert-eskspert, od p do p, roke … Nastopamo na šolskih prireditvah in tudi v Ljubljani pod okriljem Male impro šole. Smo edini Kranjčani, gorenjsko čast pa rešujejo še Kamničani.

Naši bivši improvizatorji so se lepo vključili v Šolsko impro ligo (Šilo), ki poteka na srednjih šolah, nekateri so tudi že na fakulteti in so še aktivni.

Člani Vaške bande so učenci od šestega do devetega razreda. Radi si ogledamo nastope šilarjev (na Gimnaziji Kranj in v kranjski knjižnici), nastope KUD-a Kiks ipd. Na vajah, ki potekajo ob četrtkih popoldan, se neizmerno zabavamo, za zmogljivejše možgane pojemo kakšno čokolado, si urimo spomin, Nežka zapoje in zaigra na svojo kitaro, oblečemo se v maškare, predvsem pa se imamo fajn.

 

Za vas poročala: tiskovna predstavnica skupine Vaška banda

 

V fotogaleriji si oglejte nekaj sličic, ki so nastale na našem letošnjem prvem miševskem nastopu v Ljubljani, in sicer v petek, 13. aprila. Predstavili smo se z uvodno impro točko, kako v petih letih postaneš dober impro igralec, nato pa še z disciplinami neznani predmet, ekspert ekspert in TV-dnevnik. Naši »nasprotniki« so bili iz skupine Šest ljudi Pionirskega doma iz Ljubljane. Spet smo se imeli fajn. 

 

{phocagallery view=category|categoryid=34|limitstart=0|limitcount=0} 

(Skupno 304 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost