Tradicionalni slovenski zajtrk
Tretji petek v mesecu novembru že vrsto let obeležujemo Dan slovenske hrane, zato se tudi tokrat po šolah pripravlja Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji bo že dvanajsti po vrsti in bo potekal pod sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«.
Na OŠ Stražišče Kranj v petek, 18. 11. 2022, pripravljamo zajtrk z izbranimi živili lokalnih proizvajalcev.
MLEKO IN MASLO – kmetija Podjed
KRUH – kmetija pr Gregorc
MED – čebelarstvo Kokl
JABOLKA – kmetija Jerala
Prvo šolsko uro bomo posvetili čas kulturnemu obedovanju, z različnimi dejavnostmi pa želimo uro še dodatno obogatiti. Najprej bomo poudarili pomen samega zajtrka, ker še vedno veliko učencev in učenk ne zajtrkuje. Poudarili bomo tudi pomen kratkih dobavnih verig z nakupom lokalne hrane, tak način nabave živil podpira tudi dodatna delovna mesta v lokalni skupnosti in obdelanost kmetijskih površin. Z učenci bomo spregovorili o samih živilih, risali bomo plakate, ustvarjali, prepevali ipd.
S praznovanjem Dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno pridelano hrano, podpiramo napore naših pridelovalcev in predelovalcev hrane in izražamo spoštovanje do njihovega dela. Zato bomo dan nadaljevali še s slovenskim kosilom, ki bo lepo zaokrožil naš dan.