Skoči na glavno vsebino

Šolski vrt v Shemi šolskega sadja in zelenjave

V okviru projekta Shema šolskega sadja in zelenjave ter ob podpori Inštituta za trajnostni razvoj smo na centralni šoli OŠ Stražišče v mesecu maju 2015 ponovno vzpostavili šolski vrt.

Učenke in učenci podaljšanega bivanja so pod mentorstvom organizatorke šolske prehrane ter učiteljic in učiteljev v podaljšanem bivanju sami oblikovali visoko gredo ob šolskem igrišču. Naredili so izkop, nalomili dračje, ga prekrili z ovčjo volno, travno rušo in preperelim listjem. Na vrh grede so potresli kompost, plast zemlje in slamo za zastirko ter posadili semena in sadike različne zelenjave, zelišč in za odganjanje škodljivcev koristnih cvetlic.

 

 

Posadili so bohinjsko koruzo, krompir, solato, paradižnik, zelje, nizki in stročji fižol, grah, buče, jagode, kamilice, meto, meliso, tagetis, kapucinke in ognjič. Dračje so nabrali v gozdu, kompost, steljo in slamo je darovala kmetija Lavtar, ovčjo volno učiteljica Anica z Jamnika, sadike je prinesla organizatorka šolske prehrane, od Inštituta za trajnostni razvoj pa so prejeli vse potrebno orodje, zemljo in semena. Učenci so vse posejane in posajene rastline označili s tablicami in uredili gredico. Delo v šolskem vrtičku je bilo za vse zanimiva nova izkušnja.

Šolski vrt je eden od spremljevalnih ukrepov SŠSZ in je namenjen potrebam vzgojno-izobraževalnega procesa, ozaveščanju otrok o zdravi lokalno pridelani hrani in pomenu samooskrbe.

Prispevek pripravila mag. Mojca Bukovnik, organizatorka šolske prehrane

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost