Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk 2013

15. 11. – DAN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA smo na šoli v celoti posvetili dejavnostim povezanim z zdravo lokalno pridelano hrano, ozaveščanju otrok o pomenu zdrave prehrane, degustacijam, delavnicam in kulturnim dejavnostim v navezavi na prehrano in kulturo.(dan dejavnosti) V projektu smo sodelovali prav vsi; od jasli, vrtca, šole,pedagoškega in vzgojiteljskega zbora, uprave, tehničnega kadra in seveda šolske kuhinje.

Dan dejavnosti smo začeli z zajtrkom, za katerega smo prav vse sestavine pridobili od lokalnih dobaviteljev.

Mleko – mlekarstvo Brojan – Dorfarje.

Kruh – kmetija Gregorc – Praše.

Maslo – mlekarstvo Podjed – Olševek.

Med – čebelarstvo Pogačnik – Sv. Duh.

Jabolka – kmetija Markuta – Čadovlje

Vse dobavitelje in njihovo dejavnost smo učencem in njihovim staršem predstavili na panojih v avlah šol in vrtcev. V nadaljevanju so dejavnosti prevzele učiteljice, učitelji in vzgojiteljice, ki so se organizirali po posameznih enotah in aktivih ter izbrali teme, ki so jih obravnavali z otroki.

Vrstile so se različne kuharske delavnice; peka kruha, kuhanje marmelade, zelenjavne juhe, priprava sadne solate…, delavnice in predavanja na temo zdrave lokalno pridelane hrane, najmlajši so si ogledali lokalne kmetije in njihove dejavnosti; predelava mleka, kisanje zelja, čebelarjenje…nekoliko starejši so preko povesti in pesmi spoznavali kmetovanje in prehrano nekoč in danes, spoznavali tradicionalne slovenske jedi in prehrano po pokrajinah, najstarejši pa so le to primerjali s prehrano drugih narodov. Velik poudarek smo dali bontonu pri jedi in zdravim prehranskim navadam. Izdelovali smo pogrinjke, plakate zdrave in nezdrave hrane, postavili prehransko piramido in si ogledali nekaj poučnih filmov o čebelarjenju , kmetovanju in težavah povezanih z neprimerno prehrano.

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost