Skoči na glavno vsebino

Otroci jemo zdravo in Sodobna priprava hrane

   Učenci izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane z učiteljici Irmo Zakotnik so v okviru projekta »Otroci jejmo zdravo – z naših vrtov, sadovnjakov na naše mize« obiskali lokalno ekološko kmetijo pri Šuštarju v Hotemžah in iz njihove domače zelenjave in sadja s pomočjo prehranske strokovnjakinje pripravili štiri okusne jedi.

   Kaj pomeni ekološka pridelava in kaj vse pridelujejo na kmetiji, kako iz žita dobimo moko in še mnoge druge zanimive informacije so učenci izvedeli od gospodarja kmetije Primoža Krišlja. Skupaj so se sprehodili do bližnje njive in nabrali zelenjavo iz katere so pod vodstvom ga. Marije Merljak, strokovnjakinje za zdravo prehrano, pripravili slastno enolončnico ter mešano solato. Zamesili so tudi majhne kruhke s sirom in nadevali iz bližnje jablane nabrana jabolka. Seveda so vse tudi poizkusili in krožniki so bili kmalu prazni, želodčki pa polni.

 

Kuharsko nakupovalna delavnica projekta Otroci jejmo zdravo – z naših vrtov, sadovnjakov na naše mize 

Kraj: Ekološka kmetija pri Krišlju, Hotemaže 116, 4205 Preddvor

Datum: sreda 17.10.2012

Šola: OŠ Stražišče

Recepti pripravljenih jedi: 

Medena jabolka z orehi in rozinami (za 13 ljudi) (posladek za spomin):

Potrebujemo: 12 žlic rozin, pomarančni sok, 12 žlic orehov, cimet, 8 žlic medu, 13-15 jabolk; po želji žlica sladke smetane na osebo.

 

Priprava: 12 žlic rozin namočimo v pomarančnem soku. Pečico segrejemo na okrog 160 °C. V posodici zmešamo 12 žlic mletih orehov, ščep cimeta in 8 žlic medu, dodamo namočene rozine in dobro premešamo. 13-15 jabolk umijemo in vsakemu s posebnim nožičkom izdolbemo peščišče. Zložimo jih v pekač in izdolbene votlinice napolnimo z orehovim nadevom. Jabolka damo v segreto pečico in pečemo približno pol ure. Po želji na krožniku okrasimo s kupčkom smetane, potresemo s cimetom in okrasimo z metinim listkom.

Jesenska enolončnica (za 13 ljudi):

Potrebujemo: 15-17 krompirjev, en topinambur, 1 kg stročjega fižola, en gomolj zelene, 5 korenčkov, eno kolerabo, eno cvetačo, dve rdeči čebuli, pest ajdove kaše, tri bučke in 15 dag pancete ter lovor, sol, poper, majaron, timijan in šetraj. Če so, potem tudi lisičke, ali druge gobe, količinsko ne veliko.

 

Priprava: vso zelenjavo očistimo in narežemo na kocke, enako storimo s panceto. Le-to rahlo prepražimo, le toliko, da se maščoba razstopi, nato dodamo čebulo in jo pražimo, da zadiši. Nato dodamo vso zelenjavo, prilijemo vodo, dodamo lovor, poper, majaron, timijan in šetraj. Kuhamo še 15 min, dodamo ajdovo kašo in pokuhamo še 5 minut in po potrebi dosolimo, dodamo začimbe in popramo.

 

Poredni kruhki s sirovo kapico (13 ljudi):

Potrebujemo: 2 kg moke, jedilno žlico soli, 2-3 kocke kvasa, 2 žlici sladkorja, 2-3 dcl mlačne vode, 1 dcl olja, 3 dcl tekočega jogurta. Za nadev: 30 dag sira, 4 jajca, poper, sol, dva lončka kisle smetane.

 

Priprava: kvas zamešamo skupaj z mlačno vodo in sladkorjem, posebej presejemo moko in na sredo kupčka moke vlijemo kvasno mešanico. Dodamo olje, jogurt in sol ter zamešamo v gladko testo. To pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati na toplem okrog pol ure. Med tem pripravimo nadev: sir naribamo, jajca ubijemo in jih rahlo zamešamo ter v to stresemo sir, poper in ščepec soli; premešamo, da bo enakomerno. Vzhajano testo (po približno pol ure) razvaljamo do cca. 2 cm debelo in z modelčki izrežemo kroge, zvezdice, lunce, ali – najbolje – kar figurice po željah otrok. Izrezane dele na vrhu namažemo z jajčnim nadevom in pečemo 15-20 min. pri 185 stopinjah celzija.

 

Jesenska solata:

Potrebujemo: 1 naribano zeljnato glavo, 2 – 3 paradižnike, 2-3 paprike, 1 radič, šop peteršilja, 3-4 stroke česna in mešanica dobrih olj ter sol, poper in nekaj žlic jogurta.

 

Priprava: zelenjavo očistimo in narežemo, prelijemo s polivko, olj, jogurta, kisa, soli.

 

{phocagallery view=category|categoryid=56|limitstart=0|limitcount=0}

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost